pufferkapacitás
[vízminőség, monitoring]
buffering capacity
[water quality, monitoring]
Definíció:

Az oldatok puffer kapacitása a pH változással szembeni ellenálló képességet jellemzi. A puffer kapacitás számszerűen az oldat pH-jának egy egységnyi változását előidéző erős sav (pl. HCl) vagy erős bázis (pl. NaOH) mennyiségével fejezhető ki.

Puffer rendszerek pH-ja jelentős mértékben „stabil”, kisebb mennyiségű sav vagy lúg hozzáadásával nem változik számottevően. A pufferoldat egy gyenge savat és a hozzá konjugált bázist, vagy ennek sóját, vagy egy gyenge bázist, és a hozzá konjugált savat, vagy ennek sóját tartalmazza. A gyenge savhoz konjugált bázis egy erős bázis, a gyenge bázishoz konjugált sav erős sav. A természetes vizek puffer kapacitását leggyakrabban a hidrogén karbonát puffer rendszer biztosítja.

Nincs forrásmegjelölés.
Szerkesztő/szerző: Clement Adrienne