növényi tápanyagok
[vízminőség, monitoring]
plant nutrients
[water quality, monitoring]
Definíció:

Az elsődleges növényi tápanyagok a P, N formák és a K. A másodlagos ~ a Ca, Mg, és S. A csak nagyon kis mennyiségben szükséges növényi tápanyagok a B, Cu, Cl, Fe, Mn, Mo, Zn. A vízminőség szempontjából azok a meghatározó tápanyagok, amelyekből eredetileg kevés van a vizekben és ezek így korlátozzák (limitálják) a vízi növények elszaporodását, az eutrofizálódást. Ezek elsősorban a foszfor és nitrogén formák. Ezen belül is az oldott reaktív ortofoszfát és nitrát. Ez utóbbiak az antropogén eutrofizálódást okozó növényi tápanyagok, mert a műtrágyák főbb komponensei és a vizekbe jutva okozzák az eutrofizálódás nagymértékű felgyorsulását és a hipertróf állapotokat 

Nincs forrásmegjelölés.
Szerkesztő/szerző: Jolánkai Géza